8 modele de arhitectură memorială de la diferite culturi

În cele mai multe proiecte de arhitectură, vizualizarea folosirii spaţiului final este un factor important; dar ce se întâmplă dacă acei utilizatori nu mai sunt în viaţă? Arhitectura memorială pentru cei decedaţi este un tip unic și emoţional de model şi de obicei evidenţiază multe lucruri despre o anumită cultură sau un grup de oameni. În special în cazul mormintelor antice, arheologii pot învăţa despre particularităţile şi credinţele societăţilor din trecut examinându-le spaţiile funerare. Unicitatea spaţiilor funerare şi a monumentelor transmite un sentiment de importanță şi gravitate vizitatorilor, chiar şi după secole de la crearea memorialelor.

Lista de modele 3D ce urmează, explorează spaţiile memoriale şi artefactele ce apar atât în timp cât şi în spaţiu, reprezentând o varietate de culturi şi civilizaţii.

Îngerul Durerii, Italia

Acum fiind un termen folosit în general pentru sculpturi create într-un mod asemănător, originala sculptură Îngerul Durerii a fost creată de sculptorul american, William Wetmore Story. Îngerul, creat în 1894, are reşedinţa în Cimitirul Evanghelic din Roma deasupra lui Story şi a soţiei sale. Încă de atunci, multe pietre de mormânt din întreaga lume au fost făcute ca cea a Îngerului lui Story, sau au folosit-o că inspiraţie, pentru a-i memorializa pe cei iubiţi.

Mausoleul Bibi Maryam, Oman

Vechiul oraş din Qalhat, Oman, este în procesul de a deveni parte din Lista Patrimoniului Mondial UNESCO , Mausoleul Bibi Maryam din secolul 14 fiind piesa principală. Având vedere la mare, forma mausoleului seamănă cu alte monumente de acelaşi gen localizate în Iran şi în Asia Centrală construite în secolele 12-14. Conducătorul din acea vreme Bahauddin Ayez a construit mausoleul în cinstea soţiei sale, Bibi Maryam, în timpul unei influenţe a culturii persane asupra oraşului. Structura pătrată a clădirii, proporţiile armonioase şi cheile de boltă care susţin fosta cupolă sunt descendente unui proces ce a durat secole întregi de căutări matematice şi experimente în arhitectura persană.

Mormântul Cuween Hill, Scoţia

Datând din jurul anului 3,000 î.Hr., Mormântul Cuween Hill este săpat în piatra de la baza unui deal din Orkney, Scoţia. După ce se târăsc prin intrarea în tunel, vizitatorii pot sta în camera principală, care are acum 2.6 metri înălţime după ce au fost făcute restaurări în secolul 20. Camere secundare pornesc de la cea principală în patru direcţii, fiecare având tavanul acoperit de piatră. Dealul ce înconjoară mormântul are 16.7 metri în diametru, dar forma sa originală a fost schimbată din cauza reconstrucțiilor ce au urmat după dezgroparea mormântului.

Mormântul Fethiye, Turcia

Cunoscut de asemenea și ca Mormântul lui Amynthas, Mormântul Fethiye a fost construit în anul 350 î.Hr. de licieni, oamenii care locuiau în regiunea Egee a Turciei din acea vreme. Mormântul este săpat în baza unui munte şi este considerat cel mai mare şi mai celebru din categoria sa. Săpat sub forma unui templu iconic, Mormântul Fethiye este un exemplu din cele mai elaborate modele de morminte create de licieni, deşi mormântul în stil templu nu este specific lor.

Mormântul Soţiei Căpitanului, Polonia

Un exemplu mai mic de memorial, acest mormânt este o lucrare minunată de tipografie şi beton. Creat în 1920 pentru soţia căpitanului pe nume Gertruda Ziegenrűcker, mormântul se află în al treila cel mai mare cimitir din Europa, localizat în Szczecin, Polonia.

Piramida Dorn, SUA

O piramidă înaltă de 7.6 metri, localizată departe de Egipt în San Luis Obispo, California, comemorează viaţa unei mame şi a unui fiu. Făcută de soţul şi tatăl, Fred Adolphus Dorn, în 1905, piramida atrage prin doza ei de mister şi curiozitate datorată simbolismului şi inscripţiilor masonice. Granitul a fost tăiat şi poziţionat de mână şi a fost prea greu pentru a fi susţinut de pământul moale din Cimitirul Odd Fellows; în loc de asta, pentru a poziţiona monumentul, o nouă secţiune de cimitir trebuia deschisă pe o suprafaţă stâncoasă capabilă să susţină structura.

Poulnabrone Dolmen, Irlanda

Unul din cele aproximativ 174 de “morminte portal” din Irlanda, Poulnabrone Dolmen este localizat în Burren în comitatul Clare. În mormântul din perioada neolitică, probabil între 4200 şi 2900 î.Hr., şi după o excavare în 1985 au fost găsiţi odihnindu-se 33 de oameni. Dolmenul, ca mormânt portal, este alcătuit dintr-o coloană de piatră de 3.7 metri lungime susţinută la 1.8 metri deasupra pământului de două seturi de coloane de piatră paralele, care crează o cameră.

Mormântul Urn, Petra, Jordan

Localizat la înălţime pe munţi în oraşul antic Petra, Jordan, mormântul Urn este unul din seria de morminte săpate în munţi de gresie. Creat acum mai bine de 2000 de ani, când Petra era capitală pentru nabateeni, Mormântul Urn se crede a fi mormântul lui regelui nabateean Malchus II, care a murit în anul 70 d.Hr. De-a lungul părţii laterale a curţii din faţă se află un rând de coloane, de asemenea sculptate din piatră, perpendiculare pe faţada principală a mormântului. Cu mult deasupra uşii către camera principală există trei camere de înmormântare. Înăuntru, camera principală este mare şi conţine trei aspidii şi o inscripţie lăsate ca relicve de când mormântul a fost folosit ca biserică în 447 d.Hr.

Lasă un comentariu



Publicat

11/04/2017

Distribuie

Copyright © 2017 MKG ARH DESIGN OFFICE srl-d