De la super-eroi la super-materiale: cinci super materiale cu puterea de a schimba lumea

Ce se ascunde în spatele obsesiei actuale cu supereroi, din benzile desenate Marvel şi DC pentru TV şi filme, până la distribuţiile mai excentrice de pe Netflix precum  Sens8 sau The OA? Criticii văd supereroii clasici exprimându-şi dorinţa de a restabili ordinea înaintea haosului (Batman – Joker) dar câţiva dintre supereroii noştri din ziua de azi se concentrează pe puterea schimbării, refacerii lumii printr-un fel de “superempatie”. Puterea supereroului descrisă ca un grup excentric de oameni care își dezvoltă noi abilități recurgând la noi forţe şi energii – gândeşte-te la fizica-aerobică de la The OA care inventează şi proiectează un nou organism colectiv şi o nouă superputere şi superempatia transculturală/ transtemporală a lui Sens8.

Ceva din acest nou val nemaiuzit de supereroi este tangibil la expoziţia SuperMaterial din The Building Centre în Londra. Este vorba despre materiale şi mediul înconjurător construit, cum aceste SuperMateriale vor transforma drastic relaţia noastră cu lumea din mediul înconjurător prin superputerea empatiei materialelor, fie adaptându-se şi schimbând mediul, fie prin a fi atât de eficiente încât să producă și să actualizeze astfel încât să elimine nevoia de polua mediul în timpul extragerii resurselor.

Fiind un curator al expoziţiei de SuperMateriale, Lewis Blackwell afirmă că “intrăm într-o eră de schimbare rapidă în privința funcţionării clădirilor. Aceste materiale şi procese noi ne pot da clădiri cu faţadă activă, ce curăță mediul înconjurător şi pot chiar să genereze mâncare şi energie pentru ele şi pentru noi.” Aceste noi materiale aplifică cursul vieţii, creează mai mult decât distrug, operează într-o viziune ecologică şi economică mai largă a planetei decât să ofere soluţii pe termen scurt.

Așadar aici sunt cinci SuperMateriale din expoziţia vastă de la The Building Centre, cu superputeri care merită propriul lor show TV.

Beton bioreceptiv

© Chris Tubbs

Ştim cu toţii cât de rău poluate sun oraşele noastre – dar ne pasă cu adevărat? În 2017 a durat doar cinci zile pentru ca Londra să depăşească limita anuală de poluare a aerului. Creat de BiotA Lab, la Şcoala de Arhitectură Barlett, University College London, betonul lor permite susţinerea microorganismelor şi hrăneşte biocolonizarea.

Superputere: Organismele în creştere din interiorul betonului produc oxigen şi absorb CO2 şi poluarea.

Planşă din bucăţi de nucă de cocos

© Chris Tubbs

Lucrul minunat la expoziţia de SuperMateriale este că demonstrează că superputerile pot apărea atât de neașteptat precum ţestoasa care a câştigat cursa. Spre exemplu modestele bucăţi de nucă de cocos. 60 de miliarde dintre ele sunt aruncate de industria alimentară în fiecare an – ce risipă ecologică scumpă. Nu se va mai întâmpla.

Superputere: Conţinutul ridicat de lignină a bucăţilor de cocos înseamnă că acestea pot fi legate strâns pentru a forma plăci incredibil de dure (făcute de GoodHout Delft) fără a folosi lipici toxic. Lipsa lipiciului înseamnă că este complet reciclabilă şi va exista cerere mai mică pentru lemn şi distrugerea pădurilor.

Nanofibre de celuloză

© Chris Tubbs

Acea aplicaţie care îţi numără paşii de pe telefon? În viitorul nu foarte îndepărtat vei putea să pășești pentru a genera electricitate în casă.

Superputere: Inventat de Xudong Wang şi Chunhua Yao de la Universitatea din Winsconsin- Madison, această podea făcută din straturi de celuloză generează electricitate prin paşii făcuţi pe suprafață.

Spumă de aluminiu

© Chris Tubbs

“Este un burete? Este spumă? Nu, este aluminiu făcut prin injectarea aerului în metal topit!” Acest proces înseamnă că rezultă un raport bun greutate – rezistență, și a fost folosit pentru a placa interiorul şi exteriorul proiectelor majore cum ar fi Muzeul Fondazione Prada/ Galeriile din Milan.

Superputere: Făcut de Cymat Technologies, metalul este în întregime reciclabil şi este făcut materiale reciclabile în proporție de 50%.

Microalge

© Chris Tubbs

Toate microalgele din canalele noastre şi din căile navigabile aşteaptă şi la fel şi Urban Morphogenesis Lab, at The Bartlett, UCL. Algele sunt recoltate şi crescute, celuloza microbiană derivată din alge poate fi folosită în procesul de fermentare ce metabolizează deşeuri organice şi poluanții aerului, în structuri stratificate. Algele recoltate pot fi folosite de asemenea și pentru a crește plastic biodegradabil.

Superputere: Imaginează-ţi că îţi pasă de mediul înconjurător şi nu ar trebui să aştepţi, să baţi cu degetele de birou timp de 200 de ani în timp ce plasticul obişnuit bazat pe petrol se biodegradează. Acest plastic biodegradabil se degradează rapid în şase luni.

Lasă un comentariuPublicat

11/05/2017

Distribuie

Copyright © 2017 MKG ARH DESIGN OFFICE srl-d